Serveret med mælkebøtte

© Freelance Fotograf Jørgen Egballe - www.egballe.dk

En af de gode weekender er desværre allerede forbi. Den stod på fest med gode kolleger, afslapning og sluttede af med en hyggelig fødselsdagsbrunch. Jeg kastede mig over brunchen, for den på den ene side er nem at forberede, men alligevel giver mulighed for at eksperimentere i det små.

Efter at det nordiske køkken er blevet en fast del af vores madvaner, går jagten ind efter nye råvarer i naturen. Jeg tror på, at turen er kommet til mælkebøtter. Og de har overrasket mig mere end jeg lige havde regnet med.

© Freelance Fotograf Jørgen Egballe - www.egballe.dk

En eftermiddag lokkede jeg Freelancefotografen med ud for at plukke mælkebøtter til sirup. Der skal ret mange til, så vi tog den store kurv med. Husk handsker, når du skal plukke de gule blomsterblade af, så du undgår gule fingre.

Mælkebøttesirup

Du skal bruge:
300 g. gule mælkebøtteblade
1,5 l. vand
1,5 kg. sukker
Skal af 3 økologiske appelsiner
Saft af 3 appelsiner
Saft af 2 citroner

Sådan gør du:
Pil de gule blomsterblade af mælkebøtterne. Det er vigtigt, at du ikke får det grønne med, for så risikerer du, at sirupen bliver bitter. Kog mælkebøttebladene med vand og skal af appelsin i 10 minutter. Si blomsterne fra og hæld vandet tilbage i gryden. Kom sukker, appelsinsaft og citronsaft i og kog sirupen ind til den bliver tykkere, det tager ca. 15 min. Vær opmærksom på at den bliver lidt tykkere, når den bliver kold. Jeg fik ca. 2 store flasker mælkebættesirup, men det kommer an på, hvor meget du koger den ind. Opbevar flaskerne i køleskabet.

Når du dufter til den, er du ikke i tvivl om, hvor bierne får deres honning fra. Det dufter dejligt ligesom blomsterhonning.

© Freelance Fotograf Jørgen Egballe - www.egballe.dk

Jeg har bl.a. brugt mælkebøttesirup i granolaen til min fødselsdagsbrunch.

Granola med mælkebøttesirup

Du skal bruge:
1 dl. mandler
1 dl. solsikkekerner
1 dl. hasselnødder
½ dl. pistaciekerner
1 dl. valsede havregryn
1 dl. valsede byggryn
1½ dl. mælkebøttesirup
1 dl. hørfrø

Sådan gør du:
Hak mandler, hasselnødder og pistaciekerner groft. Bland solsikkekerner i og rist nøddeblandingen på en tør pande til de bliver gyldne. Tag dem af panden og rist nu havregryn og byggryn til de er gyldne. Tak panden af varmen og bland mælkebøttesirup og hørfrø i. Vend den ristede nøddeblanding i og rør så det hele er blandet godt sammen. Fordel blandingen på en bageplade beklædt med bagepapir. Sæt pladen i ovnen i en time ved 70 grader, så blandingen tørrer. Jeg lader blandingen stå i ovnen på eftervarmen natten over og kommer den på glas næste morgen.

Til fødselsdagsbrunchen kom jeg græsk yoghurt i små glas, dryppede lidt mælkebøttesirup over og toppede med granola og blåbær.

Kommentarer

 1. Hvor ser det lækkert ud!
  Sikke en farve mælkebøttesiruppen har. Måske jeg skulle kaste mig over projektet? Marken bagved haven, er helt gul af mælkebøtter, så jeg skal ikke så langt :)
  Mon det er dig, der har fejret fødselsdag? I så fald – tillykke
  Kh. Kristina

  • Teresa Egballe siger:

   Hej Kristina, ja tak, det er min fødselsdag. Nu venter en masse gavekort på at blive brugt til det nye hus… Hvis jeg ellers kan finde ud af at vælge.
   Siruppen er supernem at lave og overraskede mig meget i duft og smag. Og ja så er de bare alle vegne de mælkebøtter.

 2. Camilla siger:

  Sjovt, men glemmer helt at der er flere ting i naturen der kan spise end man lige regner med. Har slet ikke tænke på mælkebøtten som noget man kunne bruge i madlavning.

  • Teresa Egballe siger:

   Heller ikke mig indtil jeg så et afsnit af River Cottage, hvor de lavede noget marmelade eller gele med mælkebøtter. Det overraskede mig virkelig hvordan det smager og dufter. Der er sikkert langt flere ting vi kan spise end vi lige regner med.

Skriv en kommentar

*